GUIA PER PARTICIPAR A LA VIA PIRINENCA DEL PRÒXIM 2 DE JULIOL DE 2022

A continuació s’ofereix un resum de les qüestions principals a tenir en compte per participar a la mobilització Via Pirinenca. En cas que necessiteu més informació no dubteu a contactar amb l’organització a través dels següents correus electrònics:

Quan és la cita?

El dia de la mobilització serà el pròxim 2 de juliol de 2022, dissabte, i la il·luminació serà simultània en tots els cims triats. El moment en què s’il·luminaran les més de 300 cimeres pirinenques serà al capvespre.

L’acte central a l’Estació d’Esquí Nòrdic Guils-Fontanera de Guils de Cerdanya tindrà lloc a les 21:15h. S’hi pot accedir de forma gratuïta i està obert al públic. L’aparcament és gratuït i tant aquest com els lavabos estaran localitzats a 100 m de la zona de l’acte.

Tenint en compte que per raons geogràfiques no es fa de nit al mateix temps en tots els llocs al llarg del Pirineu, l’hora de referència per a l’encesa dels llums serà a les 22.00 hores.

cal inscriure's?

Sí, la inscripció és imprescindible per participar a la Via Pirinenca. La inscripció serveix per organitzar la mobilització, per garantir una assegurança d’accident i rescat a totes les persones que hi participin i per contribuir econòmicament al finançament de l’esdeveniment. La inscripció es farà a través de l’apadrinament d’un farell-cim i la gestionarà la FEEC. 

El període d’inscripció s’obrirà a la primavera i s’anunciarà amb antelació.

QUALSEVOL ES POT INSCRIURE A QUALSEVOL CIM?

No, qualsevol no pot inscriure’s a qualsevol cim. Per motius de seguretat, els cims triats per al repte de la Via Pirinenca s’han classificat en dos grups. 
 

D’una banda, el grup dels cims verds o assequibles a tota mena de muntanyencs, que hauran de fer la inscripció a través de la plataforma de la FEEC, que enllaça amb la fitxa de cada cim.

 
D’altra banda, el grup dels cims vermells o aptes només per a alpinistes experts. En aquesta mena de cims la inscripció no serà lliure, sinó restringida. En aquests cims no s’hi podrà inscriure qualsevol, només grups d’alpinistes experimentats, i la inscripció es realitzarà a través de l’organització. Els clubs de muntanya o els grups d’alpinistes interessats hauran de posar-se en contacte amb l’organització per formalitzar la inscripció, a través del correu electrònic.
 
En ambdós casos per a poder participar caldrà apadrinar un farell. El preu del farell són 195 euros i inclou 4 inscripcions. Un cop fet l’apadrinament ja es poden realitzar les inscripcions.

cada cim té el seu itinerari?

Sí. Una vegada realitzada la inscripció, cada participant rebrà la informació detallada per afrontar el repte: una fitxa tècnica de la muntanya i una proposta d’itinerari amb el seu corresponent track per descarregar. En l’elecció dels itineraris s’ha prioritzat la seguretat de les rutes. També es facilitarà informació sobre cobertura mòbil i altres referències d’utilitat.

quanta gent hi haurà a cada cim?

S’establiran aforaments per a cada cim, en funció de les característiques de cadascun. Per tant, es preveu un nombre de participants diferent per a cada cim. En el cas dels cims vermells el nombre de participants serà molt reduït. En el cas dels cims verds o assequibles, el nombre màxim de participants pot ser superior, però en qualsevol cas ho determinarà la FEEC.

hi haurà normes de seguretat?

Sí, hi haurà normes de seguretat per al dia de la mobilització i el desenvolupament de l’activitat. L’objectiu és culminar el repte que tothom torni a casa sa i estalvi. Les normes de seguretat es faran públiques en el seu moment i podran ser adaptades per l’organització en funció de les circumstàncies.

com s'il·luminaran els cims?

S’han previst dues formes principals d’il·luminació. D’una banda, un fanal especial d’alt poder lumínic que permet visualitzar la llum des de 40 km de distància. D’altra banda, s’utilitzaran les llanternes frontals de cada participant, imprescindibles per a moure’s durant la nit. Podran ser utilitzades també altres tipus de llanternes de mà per reforçar les anteriors.
 

Quant temps caldrà il·luminar cada cim? Això es concretarà en el seu moment. Es contempla la possibilitat de mantenir encesos els fanals tota la nit.

i si fa mal temps?

Tenint en compte les condicions climàtiques del moment i les prediccions meteorològiques per al 2 i 3 de juliol en totes les zones del Pirineu, l’organització podrà decidir suspendre totalment o parcialment la mobilització o, en el seu cas, posposar-la. Es prioritzarà en tot moment la seguretat de les i els participants.

Rutes per la Llibertat

El juliol del 1939, Gregori Font, i d’altres militants de Nosaltres Sols! van escapar del camp de concentració d’Agde(Occitània).

El seu objectiu era arribar a Perpinyà, d’allà, arribar a Barcelona per contactar amb els independentistes que restaven a l’interior de la Catalunya ocupada per Franco des de gener de 1939.

Una part de la ruta que va fer en Gregori Font, el primer independentista que va tornar a Catalunya en clandestinitat, és la prova palpable dels camins que seguiren tots aquells independentistes, que operaren de 1939 fins al 1945 sense treva per la llibertat.

Fou a l’acabament de la Segona Guerra Mundial, que gràcies a la col•laboració amb els serveis dels aliats i amb els governs francès, britànic, polonès (el Govern polonès a l’exili va reconèixer el dret de Catalunya a la secessió i va donar per vàlida la seva lluita en l’àmbit internacional), fossin reconeguts i guardonats per aquests governs amb medalles i certificats per la seva lluita contra el feixisme.

En el marc de la Via Pirinenca, es vol recuperar la importància i la memòria d’aquells que no es rendiren mai, en especial la de Gregori Font, que va ser la primera en utilitzar-se i recuperar-se. La ruta es farà la mateixa nit de l’encesa, per coincidir amb l’acció.