GUIA PER PARTICIPAR A LA VIA PIRINENCA DEL PRÒXIM 2 DE JULIOL DE 2022

A continuació s’ofereix un resum de les qüestions principals a tenir en compte per participar a la mobilització Via Pirinenca. En cas que necessiteu més informació no dubteu a contactar amb l’organització a través dels següents correus electrònics:

Quan és la cita?

El dia de la mobilització serà el pròxim 2 de juliol de 2022, dissabte, i la il·luminació serà simultània en tots els cims triats. El moment en què s’il·luminaran les més de 300 cimeres pirinenques serà al capvespre. Tenint en compte que per raons geogràfiques no es fa de nit al mateix temps en tots els llocs al llarg del Pirineu, l’hora de referència per a l’encesa dels llums serà cap a les 22.00 hores. L’hora exacta de l’inici de l’acció i la durada de la il·luminació es determinaran més endavant.
 
Per tant, el primer pas és reservar la data, és a dir, heu d’apuntar a la vostra agenda el cap de setmana del 2-3 de juliol per acudir a algun dels cims que s’il·luminaran.

cal inscriure's?

Sí, la inscripció és imprescindible per participar a la Via Pirinenca. La inscripció serveix per organitzar la mobilització, per garantir una assegurança d’accident i rescat a totes les persones que participin, i per contribuir econòmicament al finançament de l’esdeveniment. La inscripció serà personal. 
 
El període d’inscripció s’obrirà a la primavera i s’anunciarà amb antelació.

QUALSEVOL ES POT INSCRIURE A QUALSEVOL CIM?

No, qualsevol no pot inscriure’s a qualsevol cim. Per motius de seguretat, els cims triats per al repte de la Via Pirinenca s’han classificat en dos grups. 
 
D’una banda, el grup dels cims verds o assequibles per a tota mena de muntanyencs. En aquest grup de cims, la inscripció serà lliure i cadascú podrà triar el cim en què vol participar, si bé l’organització proposarà un repartiment dels cims per comarques per facilitar la distribució adequada de la gent en tots els punts triats. 
 
D’altra banda, el grup dels cims vermells o aptes només per a alpinistes experts. En aquesta mena de cims la inscripció no serà lliure, sinó restringida. En aquests cims no s’hi podrà inscriure qualsevol, només grups d’alpinistes experimentats, i la inscripció es realitzarà a través de l’organització. Els clubs de muntanya o els grups d’alpinistes interessats hauran de posar-se en contacte amb l’organització per formalitzar la inscripció, a través del correu electrònic.
 
En ambdós casos per a poder participar caldrà apadrinar un farell. El preu del farell són 195 euros i inclou 4 inscripcions. Un cop fet l’apadrinament ja es poden realitzar les inscripcions.

cada cim té el seu itinerari?

Sí. Una vegada realitzada la inscripció, cada participant rebrà la informació detallada per afrontar el repte: una fitxa tècnica de la muntanya i una proposta d’itinerari amb el seu corresponent track per descarregar. En l’elecció dels itineraris s’ha prioritzat la seguretat de les rutes. També es facilitarà informació sobre cobertura mòbil i altres referències d’utilitat.

quanta gent hi haurà a cada cim?

S’establiran aforaments per a cada cim, en funció de les característiques de cadascun. Per tant, es preveu un nombre de participants diferent per a cada cim. En el cas dels cims vermells el nombre de participants serà molt reduït. En el cas dels cims verds o assequibles el nombre màxim de participants podrà variar des de 50 fins a 200 i, en algun cas excepcional fins a xifres una mica majors. Quan es completi l’aforament en un cim la seva inscripció quedarà tancada.

hi haurà normes de seguretat?

Sí, hi haurà normes de seguretat per al dia de la mobilització i el desenvolupament de l’activitat. L’objectiu és culminar el repte que tothom torni a casa sa i estalvi. Les normes de seguretat es faran públiques en el seu moment i podran ser adaptades per l’organització en funció de les circumstàncies.

com s'il·luminaran els cims?

S’han previst dues formes principals d’il·luminació. D’una banda, un fanal especial d’alt poder lumínic que permet visualitzar la llum des de 40 km de distància. D’altra banda, s’utilitzaran les llanternes frontals de cada participant, imprescindibles per a moure’s durant la nit. Podran ser utilitzades també altres tipus de llanternes de mà per reforçar les anteriors.
 
Quant temps caldrà il·luminar cada cim? Es concretarà en el seu moment. En la majoria dels casos, no es pernoctarà al cim i, finalitzada l’acció, es descendirà la muntanya. En alguns casos, en canvi, serà aconsellable fer vivac. Així mateix, es contempla la possibilitat de mantenir encesos els fanals tota la nit.

i si fa mal temps?

Tenint en compte les condicions climàtiques del moment i les prediccions meteorològiques per al 2 i 3 de juliol en totes les zones del Pirineu, l’organització podrà decidir suspendre totalment o parcialment la mobilització o, en el seu cas, posposar-la. Es prioritzarà en tot moment la seguretat de les i els participants.